Dzikie dyskowce

(86 wpisów) (5 głosów)
  • Rozpoczęty 10 miesiący temu, autor: admin
  • Ostatnia odpowiedź, której autorem jest roh
  • 2 Użytkowników obserwuje ten wątek
  1. roh
    Uczestnik

Marku myślę że sensowne będzie przesunięcie tej dyskusji do innego tematu.

Napisano 5 miesiący temu #
  2. Nie nie Kamil !!
    Z tych filtrów uzyskujesz tylko wodę bez jakichkolwiek zanieczyszczeń mechanicznych i biologicznych i chemicznych.
    5 i 1 mikron zabiera piasek rdzę itp.
    Porcelana 0,9 mikrona zatrzyma glony, zmętnienie wody, poprawia zapach i smak, bakterie Coli, Cholery, Salmonelli, eliminuje cysty, lamblię jelitową, nitkowca drakunkulus i inne szkodliwe bakterie.
    Węgiel aktywny z kokosa zatrzymuję chemie i poprawia smak i zapach.
    Woda po tym kompleciku jest bardzo czysta ale sprawdzę przewodność i napiszę, pH się nie zmienia.
    Jeśli podłączysz po tym RO żywotność membrany znacznie się wydłuża.

3. Tak musimy przenieść do "wody"

4. roh
    Uczestnik

Gdzie można kupić takie wkłady 5 mikr, 1 mikron 0,9 mikrona.Jaka jest żywotność filtra i jak go się regeneruje.?I może coś o budowie i ilości poszczególnych wkładów?. czy też kupujecie je po prostu gotowe.?

5. Roman kolejność masz wyżej.
    Puszki 10" kupisz w każdym markecie budowlanym, ja kupowałem w Castoramie.
    Jedna puszka to jakieś 60pln.
    Wkłady też tam dostaniesz.

6. kamil
    Uczestnik

No dobra a jeżeli ja mam wodę ze studni głębinowej o głębokości 45m to też muszę mieć taki filtr czy wystarczy moje ro.Wiadomo że tam nie ma żadnego chloru i takich tam, więc jak myślicie??

7. Kamil jak podasz parametry wody to pewnie się wypowiemy

8. kamil
    Uczestnik

Taką będę miał wodę jak się przeprowadzę za około miesiąc.studnia głębinowa
    Ph 7,2- 7,5 max
    KH-7
    GH-13

W tej chwili wodę z kranu mieszam z ro i mam parametry ph-5,5 do 6,5
    Kh- 1
    Gh- 5
    Ale wypowiedzcie się na temat parametrów które będę miał po przeprowadzce.Filtr ro raczej będzie niezbędny...?

9. Kamil zależy czy będziesz chciał rozmnażać czy nie ??
    Po przeprowadzce dobrze by było, gdybyś oddał próbkę wody do sanepidu, dowiesz się o niej dużo więcej.
    Do trzymania paletek taka woda morze być, trochę tylko bym zbił pH tak do 6-6.5
    Nie wiem czy zauważyłeś ale paletki jak dobrze jedz i dobrze sr...ją pH samo leci na łeb.
    Wtedy też Ty masz podnieść je do żądanego poziomu, poprzez uprzednio przygotowana wodę.
    Musisz nauczyć się swojej wody poprzez sezonowe obserwację skoków parametrów.
    W tej chwili wodę masz do mnożenia, pewnie bardzo szybko leci Ci pH??
    Musisz sam zadecydować czego chcesz.

10. kamil
    Uczestnik

Dokładnie Ph spada i pewnie dlatego ryby tak szaleją z tą ikrą....Ja dolewam poprostu kranu i się podnosi ale wiadomo że nie na długo tym bardziej ze karmię je mięskiem to też powoduje spadek....Jak bym odlał np. około 60 procent wody i dolał kranu wtedy ph jest w normie przez jakieś 2 tygodnie...ale później znowu spada..

11. Śmiało możesz jechać na kranie i robić podmiany jak spada pH.

12. I tak oto wątek zatytułowany "Dzikie dyskowce" przeistoczył się w wątek o wodzie. Koledzy poprawcie się, nie wszystkim moderatorom to się podoba ;).
    Nie mogę podzielić wątku żeby przenieść część postów do innego tematu - można tylko całość, więc stosujcie się proszę do zasady nieodchodzenia od meritum.
    W razie potrzeby po prostu zakładajcie nowe tematy w odpowiednim dziale.

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, aby móc pisać.