Dzikie dyskowce
(86 wpisów) (5 głosów)
Mam na imię Roman.I znowu masz rację. Nie mam zamiaru namawiać kogokolwiek do trzymania dzikich ryb w takich warunkach jak ja- byłoby to zbrodnią. Ja po prostu dla potomnych prowadzę eksperyment gdyż nie każdego stać na zrobienie i przede wszystkim utrzymanie gh=kh=NO2=NO3=P3O4-zbliżone do zera. Proszę nie brać (na razie ) ze mnie przykładu. Jak zaznaczyłem wcześniej powiodło mi się utrzymanie w identycznych warunkach JRB i niedługo okaże się co z płodnością. Marku wejdź na [usunięto link - sprawdź dlaczego] tam masz preludium mojego zbiornika. Mocno się nie śmiej to eksperyment po całości. Jeżeli znajdziesz czas to czy woda z kationitu była przez Ciebie dolewana czy tylko osmoza.
Mam też na stronie nową ofertę dzikusków z cenami popatrz.
Możemy przygotować dzikuski do naszych warunków.-<marek> .Raczej spróbujmy znaleźć kilku zagorzalców i nimi pokierujmy. Wiecznie żyli nie będziemy. Myślę że ceny póki co rozsądne.Na stronie masz tel. zadzwoń
Roman i Kamil - witam Was serdecznie na Forum.
Roman - mam nadzieję że się rozumiemy
Roman ja nie chcę szkolić przyszłych handlarzy !!
Naszym celem jest sprzedać rybę przygotowaną do wody jaka może każdy przygotować.
Nam na hodowli z kranu leci woda Tww-0 pH-5.5
Wylęgi mamy praktycznie 100%
Ze stada wybieramy te najbardziej obiecujące i to one trafia do klienta.
Wielu sprzedaje ryby których później nie potrafi nazwać, już nie wspomnę o gratisach w postaci całej gamy gratisów.
Ok ani słowa o handlu. Bez dodatkowych słów i zbędnych wyjaśnień Wujku-Dyrektorze. Powiedzcie co tam podpięliście pod ten kran z chęcią skorzystam z patentu. Zamierzam w kwietniu postawić ok 2400 litrów w "swojej" piwnicy W BLOKU. Będę potrzebował kilka tanich i dobrych patentów.
Marku rozmnażacie dzikusy??
Roman taka wodę mamy z ziemi.
Kamil jest pewna parka dzikiego samca i hodowlanej samicy, co z tego wyjdzie to jeszcze zobaczymy.
pewne Teffe maja się ku sobie, ale czekamy.
Co do filtrów mam w domu 4 filtry na rurowe 10" wkłady to; 5-mikronów, 1-mikron, ceramiczny 0,9-mikrona, węgiel kokosowy lub zwykły spiekany.
Woda po tym zestawie jest niesamowicie czysta.
Jak te filtry wyglądają? Może jakaś fotka??
Kamil, chodzi o filtry tzw. "narurowe" lub inaczej "pod-zlewowe". To są filtry w podłużnych obudowach plastikowych 10", stosowane zarówno w gospodarstwie domowym jak i w roli filtrów wstępnych w zestawach RO - kojarzysz? Można je dostać w sklepach z tzw. artykułami do czystej wody.
W prostych RO są prefiltry liniowe - mniejsze, a w droższych modelach właśnie takie o których pisze Marek. Ja również takich używam.
Zdjęć niestety póki co nie można tu zamieszczać ze względów technicznych - chcemy utrzymać forum o jak najprostszej "konstrukcji", służące do komunikowania się słowem (wiem, że 1 zdjęcie za 1000 słów ;)). W wyszukiwarce Google na pewno znajdziesz po wpisaniu "filtr narurowy 10".
pozdr,
Kuba
Witam
Kojarzę o co chodzi bo mam filtr Ro, ale z ciekawości oczywiście poszperam w internecie..o tym waszym...
A w moim akwarium znowu ikra mam szaloną parkę cobalt która szaleje co tydzień, niestety brak miejsca na akwa tarliskowe, moje ma 500litrów tak ze max. Ale za około 1 miesiąc przeprowadzam się z mieszkania do domu i tam będzie miejsca i będę miał pole do popisu. Pozdrawiam
Aha i jeszcze jedno, z tego rurowego filtra to wychodzą takie same parametry jak z ro czyli twardości zerowe i ph 7?
Zależy co do filtra włożysz.Ja stosuję żywicę jonowymienną silniekwaśną bodajże purolit 400. Jeżeli będziesz potrzebował namiary na dystrybutora napisz.Taki wkład zmiękcza do 0 pewną ilość wody (w zależności od ilości wkładu i twardości wody na wejściu,Ale jest to o tyle dobre że po przepłukaniu solą kuchenną niejodowaną wkład się regeneruje jeżeli chodzi o twardość ogólną,zaś po przepłukaniu roztworem kwasu solnego znowu pobiera jony węglanowe obniżając twardość węglanową.Taką rurę można bez problemu wykonać we własnym zakresie.Materiały; 1.rura kanalizacyjna PCW fi 110 dł 50-100cm;2.mufa fi 110; 3.dwa denka(zaślepki) fi 110; 4 zawór przelotowy prosty z wylewką 1/2'; 5 króciec przelotowy 1/2'.Zasilanie zaworem 4 jak i wyjście 5 jest u góry ale woda wewnątrz rury jest sprowadzona wężem na dól co zapobiega wypływaniu kationitu.Rurę zasypujemy do 2/3 wysokości. Dolne denko należy wcisnąć na uszczelkę(w komplecie)i dodatkowo skleić.Montaż zaworu i wypływu -inwencja własna.Można to dopracować. Niestety nie mogę wkleić rysunku
Musisz się zalogować, aby móc pisać.