Dzikie dyskowce

(83 wpisy) (5 głosów)
  • Rozpoczęty 8 miesiący temu, autor: admin
  • Ostatnia odpowiedź, której autorem jest roh
  • 2 Użytkowników obserwuje ten wątek
  1. roh
    Uczestnik

Sie ma ludziska. Po prostu zacznijmy od tego że macie jednego z niewielu który radzi sobie ze speedem u ryb które jeszcze 2-3 miechy wstecz pływały w dorzeczach Amazonki.I dodajmy że tu można kupić heckle, i nie tylko, które jeszcze kilka dni wstecz pluskały w falach "Matki rzek"-12 cm za 140 zł. Może ruszy.

Napisano 4 miesiące temu #
  2. Witaj roh kimkolwiek jesteś widzę że jesteś w temacie.

Ze speedem jakoś radzimy sobie
    Możemy przygotować dzikuski do naszych warunków.

3. roh
    Uczestnik

Super że jest ktoś kto nie tylko sobie radzi ale o tym pisze. Ja też jakoś sobie radzę. Bawię się od prawie 18-stu lat dyskowcami. Nigdy nie rozmnażałem na dużą skalę. Od mniej więcej 1,5 roku podhodowuję Heckle, Jatapu, Nanay-krótko Brazylia Peru. Napiszcie jeżeli potraficie podhodować dzikusa około roku "na szkle".Jeżeli ruszycie ten wątek klepnę wpis na discusforum(tam nie chcą moich spostrzeżeń czują się lepsi)ale dzikuskiem jest spore zainteresowanie.

4. Dlatego też Roh postawiliśmy to forum by szerzyć zdrową wiedzę na temat tych pięknych ryb.
    Każdy z nas hoduje te Rybska z pasji a nie na szybki dorobek.
    Na forach piszą różne cuda a w rzeczywistość robią inaczej.

5. roh
    Uczestnik

Widziałem, sprawdziłem i lekko zwątpiłem w przekonaniu że nie ma pasjonatów tylko paru "HODowców" co zjedli całą wiedzę i odbija im się czkawką jeżeli ktoś poza nimi próbuje coś wymodzić w tym temacie. Najlepiej wysadzić w powietrze tego co też chce i próbuje bo napisać cokolwiek na ten temat A BROŃ SIŁO NIECZYSTA. Roześlę wici myślę że padnie parę pytań co do dzikich dysków i nie tylko. Do roboty!!!!!

6. roh
    Uczestnik

Napiszcie jakiś ciekawy post na temat adaptacji dysków do warunków akwariowych

7. Widzisz Paletki z biegiem czasu stają się banalnie proste.
    Może pytaj a ja spróbuję odpowiedzieć.
    Wszystko polega na zapewnieniu rybom najlepszych warunków życia.
    I poznania warunków w jakich żyją w naturze.

8. kamil
    Uczestnik

Witam serdecznie jestem tu nowy i dostałem ten adres od roha, planuję zakup dzikusów, tak jak piszecie paletki hodowlane stają się proste i człowiek szuka nowych wyzwań, mam nadzieję że dużo się tu dowiem.pozdrawiam

9. Witaj Kamilu
    Nie wiem na jakim etapie co do hodowlanych jesteś??
    Dzikus to inna bajka, jedni mówią ze łatwiejsza od hodowlanej inni ze bardzo trudna.
    Tak naprawdę reguła się nie zmienia w obu wypadkach, póki sam jej nie zabijesz to da sobie radę.
    ryby z odłowu straszą nagłymi zgonami poprzez gwałtowne zrywy i rozbijanie się o ściany akwarium.
    jak dla mnie ryba dzika kupiona u pewnych ludzi jest łatwiejsza do opanowania niż hodowlana kupiona u zwykłego handl azyny który nigdy nie odchował młodych tylko jeździ i skupuje młode.
    taka ryba ma każdego lokatora na gapę jaki tylko żyje w naszych wodach.

10. kamil
    Uczestnik

A więc paletki mam od około 3 lat, jak chyba każdy na początku miałem wzloty i upadki, ale z czasem nabrałem wprawy i teraz jest spokojnie.
    Miałem zamiar zacząć mini hodowlę zwykłych krajowych palet ale... no właśnie zauroczyłem się dzikusami i chciałbym jak najwięcej się o nich dowiedzieć,może zaczniemy od początku mimo że Roh dał mi troszkę rad ale i tu się przyda dla przyszłych osób chcących przygody z dzikusami:

1.Jakie parametry wody dla dzikusów( czyli pierwsze chwile w nowym domu(aklimatyzacja)i dalsze utrzymywanie parametrów.?
    2. Karmienie dysków (czym i ile razy dziennie i w jakim okresie)?
    3. Jak radzić sobie ze ,,spidowaniem" ryby?
    4. Czy dzikus nosi te same robactwo co palety hodowlane w Polsce czyli wiciowce, nicienie, tasiemce, przywry itp?
    5. Czy do leczenia można użyć tych samych lekarstw co do palet krajowych.?
    6. Jakiej wielkości najlepiej kupować dyski?
    7. No co uważać czego przestrzegać?
    8. Proszę pisać wszystko co tylko wiecie.....o dzikich dyskach...
    Pozdrawiam Kamil

11. roh
    Uczestnik

Uważam że masz Marku pełną rację to samo było u mnie. Ja sobie z tym radzę i czytanie bzdurnych informacji mydlących ludziom głowy przestało mnie bawić. Warunki w jakich żyją moje ryby są cały czas takie same i po podaniu uspokajaczy drugi tydzień (bez chemii) mam spokój do tego stopnia że mieszam w akwarium,(w razie potrzeby) ryby podchodzą do powierzchni w porze karmienia itp.
    rzeczywiście kilka szt. odleciało mi w ten sposób,że kręciły się w kółko i agonia wyglądała na uduszenie. Ale doszedłem do wniosku że w amazonce ryby te przebywają często na mieliznach gdzie temp. wody dochodzi ponad 30 st. C i raz w miesiącu w okresie adaptacji podnoszę temp do 34 st. C (przy takiej temp robi się lekki bajzel w akwarium - giną pierwotniaki i nie wiem co jeszcze; zbrojniki się przyzwyczaiły) i ponownie przełączam grzałkę na 27st. C.Po trzech miesiącach przestaję to robić i od tego czasu nie mam tego problemu. Nie wiem może to fart. Myślę że lada moment pojawi się ktoś na waszym forum kto będzie też tu mącił.Kilka moich dzikusów można obejrzeć na [usunięto link - sprawdź dlaczego] Parametry wody gh=14;kh=3;ph=6,4 NO2=0,3;NO3=30-40. Parametry zabójcze ale o to mi chodzi aby Heckle umiały żyć w takiej wodzie. Jatapu royal blue żyją 1,5 roku i niedługo odsadzam parę -samiec JRB z samicą hodowlaną ( mają się ku sobie)

12. Jest wiele teorii na temat postępowania z paletkami.
    Najpierw każdy z Nas musi sobie powiedzieć co dla niego jest najważniejsze.
    RYBKI CZY AKWARIUM ????
    Rzadko widać piękne dyski w zarośniętym akwarium, często wpuszczane są tylko do zdjęcia.
    Nie odchowasz młodych w akwarium holenderskim.
    Sam swoje 1400l ozdobiłem korzeniami na których jest mikrozorium mini i mech, reszta to piasek i piasek.
    Co do postępowania z paletkami według nas rządzi prostota,im prościej tym lepiej.

Dzikusy są to ryby najmocniejsze po naturalnej selekcji.
    Na pewno jeśli będziemy kupować dzikuski to młode które można wyciągnąć na niezłą rybę.
    Z jakością dużych bywa rożnie a i nie wiemy ile ona już żyje.
    W postępowaniu z paletkami jak i dzikusami potrzeba DUŻO CIERPLIWOŚCI !!
    Nie można robić niczego pochopnie.
    Hodowlane i dzikusy kochają miękką i kwaśną wodę w której mało co żyje (wtedy nic ich nie gryzie)
    Woda dla dzikich powinna być starawa, wodę podmieniamy w małej ilości po posprzątaniu dna dolewamy ja o tych samych parametrach i temperatura (mało a częściej).
    Dzikie nienawidzą świeżej wody w większych ilościach.
    Woda do podmian musi być odstana i napowietrzona jeśli trzeba podgrzana (nazywam ją woda ożywioną)

Roh nie mogę otworzyć twoich zdjęć.
    Kamil jak się naczytasz o dzikuskach to przemyślisz taką inwestycję.

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, aby móc pisać.