Witajcie! 2 glonojady padły, paletki siedzą w kącie po jedzeniu.
(106 wpisów) (4 głosy)
Czasu coraz mniej a tych środków nie mogę dostać!!! Czy duże stężenie soli mogłoby pomóc???
Sól nie zabije wiciowców. Perhydrol dostaniesz w sklepie z chemią gospodarczą.Spokojnie baniaki możesz podłączyć parę dni po kuracji. wytrzymaj. Ja nie zachowałem paru szczegółów i wiciowce jak czołgi nadal śmigają.(zobacz ostatni film w dziury w głowie dyskowca) Naprawdę warto zachować spokój.Jeżeli nie to pokombinuj z moimi metodami- u mnie się nie porozklejały i turbina daje normalnie, ale ryzyko jest. Wcześniejszy post.Można też wytłuc robale octem. Powinno wystarczyć stężenie 3%czyli 0,5 l octu(10%) na 1,5 litra wody.
Buli, dobrze wypłucz wszystkie media. Ceramikę możesz wygotować, a nawet powinieneś. Chloramina do basenów powinna być w każdym chemicznym lub hurtowni chemicznej. Perhydrol również. Można ostatecznie nadmanganian zastosować (apteka), ale może popalić gąbki i pobarwi sprzęty. Na ceramikę czy korzenie tylko gotowanie. Jeszcze można formaliny użyć do sprzętu, ale to dość niebezpieczna substancja i nie wiem jakie stężenia stosować żeby skutecznie odkazić, a bardzo trzeba z tym uważać na skórę(własną). Formalina jest również składnikiem fmc - nie wiem jednak czy można jakimś stężeniem załatwić cysty, może i tak. Najskuteczniejsze środki i najłatwiejsze do użycia to chloramina i perhydrol. Wiadro jak najbardziej.
Witam! dzisiaj dostały ostatnią porcje ! Rano jadę do OBI tam jest chemia do basenów myślę że ją dostane! Ile czasu puszczać filtr z chemią?
I co dalej?? Zalewać baniak wodą??
No, chloraminę parę godzin. Tylko nie przesadź z ilością bo chlor jest żrący. Daj ~normalną dawkę zalecaną na opakowaniu do dezynfekcji czy tam ew. podwójną. Dobrze potem wypłucz filtr - najlepiej wymień wodę na czystą i niech pochodzi jakiś czas.
To baniak jeszcze nie zalany? ;)))
Nie zapomnij o soli - ryby mogą się stać płochliwe po kilku dniach od uruchomienia zbiornika. Monitoruj azotyny (NO2).
Baniak nie zalany bo prze prowadzałem w nim leczenie a wczoraj dopiero skończyłem! teraz go muszę powoli dopełnić!!! Tak przy najmniej byłem prowadzony przez Deptaka no ale przed metą zniknął!
Ty masz może jakieś inne wskazówki dla mnie??
Jeżeli wykonałeś wzorcowo wszystko co było do zrobienia i zakończysz to też wzorcowo to wszystko powinno być ok. Nie zapomnij o dezynfekcji siatek do odłowu ryb. Musisz pomyśleć, pozbierać wszystko co wkładałeś i nadal będziesz wkładał do akwarium i zdezynfekować. Kup na wszelki wypadek "Acclimol" JBL-wyciąg z jakiejś rośliny- naprawdę uspokaja ryby.Wystarczy połowa zalecanej dawki raz dziennie.Sądzę że nie jest bardzo pomocny- ryby nie obijają się o szyby. Rośliny i jakiekolwiek przedmioty wkładaj do zbiornika dopiero po tygodniu. Chodzi o to aby ryby w momentach popłochu nie ocierały się o nie. To samo z podłożem.
Napisz jak czują się twoje ryby i jak wyglądają,czy jedzą i jak intensywnie.?
Rybki są w miarę spokojne, apetyt mają nawet niezły! Co do roślin to raczej nie będzie nowych tylko te co przetrwały no i z podłoża rezygnuję zostaje szkiełko!
Pozdrawiam
Udało mi się kupić chlor szok myślę że to pomoże ! korzenie i kokosy taż w tym wymoczyć?
NIEkorzenie i kokosy taż w tym wymoczyć?
A co myślisz na temat leczenia w ogólnym? Czy te cysty zostały? Ponowi się to od nowa? Czy jest jakoś możliwość wytępienia tego do końca?
Może jak zaleje wodom do pełna na chwilę przełożę ryby do wiadra a całość potraktuje temperaturą mam na myśli grzałkę do gotowania wody. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat??
Kuba
Dobrze potem wypłucz filtr - najlepiej wymień wodę na czystą i niech pochodzi jakiś czas
Jeżeli masz taką możliwość dodaj do wody kilkanaście kropel antychloru przy płukaniu filtrów.
Kupisz w każdym sklepie zoo za 4 zł.
buli32
UczestnikA co myślisz na temat leczenia w ogólnym?
Mam wrażenie że leczyłeś w sterylnym.!!!!!Jeżeli codziennie podmieniałeś wodę i temperatura była 33 st C to teoretycznie powinieneś wylać wszystkie cysty z akwarium ( w 31 st C wiciowiec przestaje się rozmnażać)
Musisz się zalogować, aby móc pisać.