Witajcie! 2 glonojady padły, paletki siedzą w kącie po jedzeniu.

(106 wpisów) (4 głosy)
  • Rozpoczęty 3 miesiące temu, autor: buli32
  • Ostatnia odpowiedź, której autorem jest roh
  • 1 Użytkowników obserwuje ten wątek
  1. buli32
    Uczestnik

To znowu ja! dobrze wyczytałem 1000-1500 mg na 100l. jak nie to proszę o sprostowanie.
    Co to te metro? Czy to ten sam antybiotyk o który pytałem wcześniej?

Napisano 3 miesiące temu #
  2. roh
    Uczestnik

To jest metronidazol. U lekarza na receptę,(20 tabletek/ opakowanie) albo u weterynarza w proszku dla gołębi. Ten lek od lekarza -rozpuszczasz na 200 l 12 tabletek i wlewasz na wodę po dodaniu strzykawką 10 cm3 levamisolu ten dla gołębi (20%) ważysz 15 g(około 5 płaskich łyżeczek do herbaty) rozpuszczasz w wodzie, dodajesz 10 cm3 levamisolu i wlewasz do akwarium. Każdorazowo przed wlaniem leku rozpuszczasz sól i wlewasz do akwarium inaczej podusisz ryby. Wszystko to robisz o 20-stej wieczorem po podmianie wody BEZ ŚWIATŁA W AKWARIUM!!!!!.

3. buli32
    Uczestnik

Witaj! czyli rozumie do każdej następnej podmiany 100l 6 tabletek?
    przepraszam że tak wypytuje ale nie chcę pośłać ich do Piotra!

4. roh
    Uczestnik

Nie!!!!!!!!!!!!! Do każdej podmiany normalna dawka leku12 tab+10cm3 levamisol tylko połowa soli

5. Usystematyzujmy.
    Akwarium na 200l wody zatem dzien pierwszy:
    12tab metro + 20cm3 levamizolu
    600g soli
    temp. 32-33
    Dni 2-10
    Podmiana 100l wody podajemy:
    12 tab metro + 10 cm3 levamizolu ( levamizol dosc niezle sie trzyma w wodzie zwlaszcza kwasnej )
    300g soli

pozdr.

6. buli32
    Uczestnik

Przepraszam ale takie leczenie prze prowadzam po raz pierwszy i nie chciałbym czegoś spaprać!
    Już jest wszystko jasne,odezwę się jak coś niepokojącego zauważę, a na pewno napiszę po skończonej kuracji, jeszcze raz serdeczne dzięki!
    Pozdrawiam

7. Buli
    Pamietaj to dosc ciezka kuracja. Musisz miec po reka wode na podmiane !!! Gdy zauwazysz u ryb niepokojace objawy ( kolysanie, nieskoordynowane ruchy, opuchniete brzuchy ) to sie odezwij Prze pierwsze 2-3 dni nie karm ryb. Pozniej karm raz dziennie mala porcja ! Pamietaj ze jesli karmisz pokarmem suschym to on blyskawicznie nasiaknie slona woda i ryby nie beda go chcialy jesc. Kup mrozonki Ichtiotropica ( tylko te !!! no. ochotke, wodzienia ) i tym karm ryby.

pozdr.

p.s.
    Buli bardzo liczne na Twoja relacje co do postepow ( badz nie... ) w leczeniu.

8. buli32
    Uczestnik

Mój mix serca szpinak odpada!?

9. Buli

Serce tak nie namaka. Na kuracje proponuje jednak mrozonki Ichtiotropica.

pozdrawiam

10. roh
    Uczestnik

Adam
    Napisz co myślisz o karmieniu ryb żywym doniczkowcem z woreczków? W jednym czy dwóch woreczkach zauważyłem ochotkę. Miałem zamiar podać to rybom po kuracji. Zwątpiłem wezmę to pod mikroskop.Puściłem pięć woreczków do ziemi -zaczął pobierać parówkę.

11. buli32
    Uczestnik

Ok! Zdaje się na Was do końca!

12. roh
    Uczestnik

I uważam, że bardzo słusznie, ale ja jeszcze powtórzę za Deptakiem KURACJA BARDZO CIĘŻKA(powinna być skuteczna)-Zwracaj baczną uwagę na zachowanie ryb- jeżeli coś nie tak to bardzo szybka podmiana wody. dopiero później pisz.

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, aby móc pisać.