Witajcie! 2 glonojady padły, paletki siedzą w kącie po jedzeniu.

(106 wpisów) (4 głosy)
  • Rozpoczęty 4 miesiące temu, autor: buli32
  • Ostatnia odpowiedź, której autorem jest roh
  • 1 Użytkowników obserwuje ten wątek
  1. buli32
    Uczestnik

Mój baniak to 350l 14palet ok 8mies. Two11 PH 6! dno żwir, korzenie, rośliny. tydzień temu padły 2 glonojady nie nosiły znamion choroby! teraz zaobserwowałem 2szt myślałem że to karły bo słabo rosły do tego teraz nie jedzą kryją się! zaczynają być chude! 1 osobnik większy zawsze bardzo aktywny przejawia takie same objawy! Do jedzenia wszystkie bez tej 3 podchodzą ale po posiłku przesiadują wszystkie w jednym rogu! Nie mam możliwości przeprowadzenia leczenia w osobnym baniaku! Czy jest to choroba jak się jej pozbyć może pozbyć się też tego żwirku , wiem że jest to siedlisko różnych bakterii ale miało być "ładnie"??? ! Nigdy nie miałem z nimi problemu a teraz totalna załamka proszę o pomoc!!! Dzięki pozdrawiam

Napisano 4 miesiące temu #
  2. Witaj buli32
    Regulamin Forum

3. buli32
    Uczestnik

przepraszam za te Pomacy ale jestem nowy i szukam jak najszybszego nakierowania mnie na to co robić! może panika??? przepraszam będe uważał następnym razem

4. Buli
    Skad pochodza Twoje ryby ?

pozdr.

5. buli32
    Uczestnik

są z od prywatnej osoby! ale teraz nie mam z nią niestety kontaktu, zaznaczam że przez 8 miesięcy nic się z nimi nie działo, a nic nowego nie wpuszczałem. U jednej teraZ zauważyłem na tyle grzbietu taki wystający punkt.

6. roh
    Uczestnik

Czym je karmisz? Dam ci poradę, ale nie wal tego co piszę prosto z mostu tylko poczekaj na opinie Deptaka i Kuby ,a przede wszystkim kieruj się radami jednej osoby,a nie dziesięciu faktorów na innych forach bo twoje ryby będą martwe.

Przyczyn może być kilka. Nie napisałeś jakie odchody,jak oddychają,jaki kolor skóry i czy dużo śluzu.
    Jeżeli nie masz mikroskopu to ustalenie 100% przyczyny -niemożliwe, ale i tak wygląda mi to na nicienia albo wiciowca. Nicienia leczy się levamizolem wiciowca metronidazolem, jak widzisz dwie różne kuracje. Nie ma złotego środka. Najprościej idź do sklepu zoo i kup AQUASAN-S firmy zoolek ten lek działa na wiciowce i zawiera środek hamujący rozwój pierwotniaka (nie mętnieje woda).Podaj przez trzy kolejne dni (wieczorem-bez światła) po trzy kapsułki na 100 l wody(czyli w twoim przypadku 8 kapsułek-dwa opakowania- na dzień) jeżeli ryby zaczną jeść podawaj kolejne 7 dni w takiej samej ilości, albo czytaj http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=13441.0. To i tak zgadywanka. Jeżeli ryby po 3 dniach nie zaczną jeść napisz.

7. Buli, po pierwsze Ty masz 3 x za dużo ryb.
    Skoro glonojady padły to po prostu masz szambo w akwarium (z powodu przerybienia). Zaraz się zacznie lanie do wody wszystkiego na oślep - klasyka, hodowcy w okolicy się ucieszą.

W pH 6 nie bardzo wierzę - czym mierzysz?
    Jak często i ile wody podmieniasz w tym akwarium. Jak często i ile podmieniałeś w trakcie tych 8 miesięcy?
    Włóż rękę do akwarium i zamieszaj żwir w jakimś miejscu, to zobaczysz co tam jest i ile. Takie zagęszczenie ryb jak u ciebie może być wyłącznie w akwarium higienicznym, w którym podmienia się często wodę lub przynajmniej usuwa odchody i czyści gąbki.
    Paletki to jest jazda po bandzie jeśli chodzi o zanieczyszczanie przez nie wody - zrobią szambo z każdego akwarium jeśli akwarysta nie wie co robić.

Pasożyty możliwe że mają, ale to jest oddzielna historia. W takim zagęszczeniu i tak nie utrzymasz ryb z Twoim doświadczeniem. Jestem szczery bo jestem życzliwy ;).

Poprawiłem treść i tytuł Twojego pierwszego postu, ale widzę że nadal nie stosujesz się do Regulaminu - przeczytaj go proszę dokładnie.

8. buli32
    Uczestnik

Test jaki stosuje na pH to Tropical 4.5-9.5
    Karmie je: serca wołowe z szpinakiem,serca indycze,spirulina, Novo Bits (JBL )i D-50 suchy razem zmieszany.
    Woda podmieniana jest raz w tygodniu w ilości 100 litrów,dno tak samo odmulane.Dodatkowo wszystkie resztki pokarmu zbieram codziennie wieczorem(oczywiście te które widać).

9. buli32
    Uczestnik

Zauważyłem że zaczynają się ocierać o rośliny te "zdrowe?" ryby.

10. Buli
    Przy TwO 11 jakos marnie widze ph 6. Mozesz jakies zdjecia baniaka i tyb zapodac ?

pozdr.

11. buli32
    Uczestnik

Polecono mi test JBL pH 3-10, podobno ten Tropical jest kiepski. Faktycznie JBL wskazuje 6,5 nawet przychyliłbym się do 7. W zoologu powiedział mi gość żebym zastosował jak najszybciej metronidazol, nie wiem czy poprawnie zapisałem i mam podnieść temp. do 33
    Metronidazol: 6 tabletek na 100 litrów wody przez 3 dni,
    4dzień podmiana wody 30-40%
    11 dzień powtórka
    Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
    Rośliny w tej temp. zapewne padną pierwsze?

12. Buli
    Powiedz Panu z zoologa zeby sam sobie zaaplikowal to metro. Najlepiej w du..pe. Pierwszy przebieg omija watrobe i duzo mocniej kopie Tak na powaznie ustabilizuj wode. Duze podmiany nawet bardzo duze. Koniecznie poszukaj kogos z mikroskopem ! Wrzucisz jakies zdjecia czy nie ?

pozdrawiam

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, aby móc pisać.