Powrot do paletek po 15 latach

(8 wpisów) (4 głosy)
  • Rozpoczęty 2 miesiące temu, autor: goral2565
  • Ostatnia odpowiedź, której autorem jest admin
  • 1 Użytkowników obserwuje ten wątek
  1. goral2565
    Uczestnik

Na poczatku chcialbym serdecznie pozdrowic wszystkich uczestnikow forum. Jak sugeruje tytul,powracam do tych pieknych ryb po 15 latach. Wtedy mieszkajac jeszcze w Polsce ponioslem kleske(nie moglem zapanowac w pelni nad wartosciami wody) teraz technika poszla do przodu,wiec wierze ze bedzie inaczej. Zakupilem juz akwarium(160x70x70 784l) i teraz pierwsze pytanie-jaki filtr,albo lepiej filtry?

Napisano 2 miesiące temu #
  2. Witam Goral
    Ja osobiscie preferuje filtry wewnetrzne ale poczekajmy na Kube on w tym temacie ostro siedzi na pewno cos doradzi.

pozdr.

3. goral2565
    Uczestnik

Napewno filtry wewnetrzne najiepiej usuwaja wszelkiego rodzaju zabrudzenia,ale zabieraja duzo przestrzeni,myslalem o fitrze kubelkowym ktory obslugiwal by sprawy glownie biologiczne, w miejszym stopniu mechaniczne. A dodatkowo zamontowal bym filtr wewnetrzny,aie mniejszy tylko do usuwania zanieczyszczen a przy okazji jeszcze by troche wode dotlenial. Co sadzisz o tej idei?

4. roh
    Uczestnik

Zajrzyj tutaj."Utrzymanie NO2 i NO3 na odpowiednim poziomie". Ale moim Guru jest Wujek Dyrektor.Zaczekaj na Kubę.

5. I po urlopie

Witaj Goral
    Nie jestem żadnym guru , ale:
    Pierwsze pytanie - czy zamierzasz założyć akwarium z podłożem czy bez?
    Druga sprawa na szybko - czego byś nie kupił, wybieraj produkty markowe posiadające serwis i części zamienne. Popularne na All...gro chińskie filtry są tanie ale nie ma do tego części zamiennych. Dzwonią do mnie często ludzie w poszukiwaniu wirników, osi, zaworów do chińszczyzny.

Moje zdanie jest takie, ze jeśli ma być podłoże w akwarium, to możesz nawet wcale nie mieć filtra tylko pompę cyrkulacyjną lub nawet dwie w takim zbiorniku. Woda powinna lekko krążyć po akwarium a cała filtracja biologiczna ma miejsce w podłożu, na szybach i wszelkich powierzchniach pod wodą (dekoracje itp.).

Jeśli jednak dla spokoju sumienia chcesz przeznaczyć na filtrację pewien wydzielony obszar poza akwarium, to po prostu zakup markowy filtr do którego w Twojej okolicy lub w internecie będziesz mógł bez problemu dostać podstawowe części - oś wirnika, wirnik, uszczelki, zawory i ew. wkłady filtracyjne. Zasada jest taka że im większa pojemność takiego filtra tym lepiej. W akwarium jakie podałeś potrzebowałbyś filtr o wydajności od ok. 1200l/h minimum. Z najpopularniejszych marek - najtaniej Tetra EX 1200 i również najsłabsza jakość. Dalej np. Fluval 405 i JBL e1500 - lepsza jakość obydwu, można już polecać. Filtry Eheim są dość solidnie wykonane i dobrze zaprojektowane mechanicznie. wybór masz dość duży, największy wśród wspomnianych wyżej marek.

Deptak wspomniał o filtrze wewnętrznym bo jest praktykiem tak jak i ja - nie używamy innych filtrów. Jeśli zakładałbym akwarium dekoracyjne to również nie instalowałbym filtra zewnętrznego, tylko prosty wewnętrzny turbinowy z gąbką albo samą turbinę (x2) z napowietrzaniem. Mam sklep internetowy z akwarystyką i powinienem zalecać wydatki na gadżety , ale jestem też akwarystą i nie zależy mi na wciskaniu kitu. Na pewno za to mogę polecić pompkę cyrkulacyjną Eheim Aquaball, bo nie wymaga odpowietrzenia po podmianie wody kiedy poziom na tyle się obniżył że była poza wodą. Mam też kilka pompek Aquael i Aqua Szut no i niestety te wymagają odpowietrzenia w takiej sytuacji. Ja podmieniam gdzieś wodę codziennie, więc mnie to strasznie irytowało. ITD

Jeszcze jedno - w Twoim akwarium maksymalnie 14 ryb lub mniej, a unikniesz problemów z jakością wody.
  6. goral2565
    Uczestnik

Witam i zgory dziekuje za te cenne a przede wszystkim praktyczne rady. Nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem z tym podlozem,zamierzam wysypac podloze zwirowe,najpierw grubszy potem cienszy rosliny i korzenie. Nie chodzi Ci chyba o filtr drenazowy-denny, bo takie akwarium 380l mialem w Gdyni(na dole siatka z plastiku do ktorej zamocowane byly trzy rury,przez ktore wydostawalo sie powietrze,na ta siatke naturalnie wysypany byl piasek,tym sposobem dno sluzylo za filtr) Ale nie o to chyba Ci chodzi? Docelowo w tym moim dekoracyjnym akwarium chcialbym miec 10 palet,8 ramirezek i troche neonek,mysle ze to nie jest przesada. Co do wody to wiem narazie tylko tyle ze mam tutaj o wiele mieksza niz Gdyni

Powodzenia Jarek

7. roh
    Uczestnik

Nie jestem żadnym guru

Jak dla kogo. Dzięki Twoim spostrzeżeniom moje ryby zaczynają inaczej wyglądać.
    Nikt oprócz Ciebie tak się nie upierał,że coś im dolega.To, że dzisiaj mam taką,ą nie inną wiedzę na temat pasożytów jelitowych ryb to Twoja zasługa.Dobra już spuść powietrze bo się uniesiesz.
    Co do filtrów - ja preferuję zewnętrzne (mam miejsce). Parę dni temu wymieniłem Tetra Ex na UNIMAX profesjonal
    FZKN 500. Niebo, a ziemia-bezszumowy, wydajność regulowana dwie turbiny pobór mocy w normie, żadnych zaworów(wszystko w głowicy) i jeszcze kilka zalet.Co z eksploatacją okaże się w praniu.

8. Ok Roman ,znam lepszych guru ale dzięki za dobre słowo.

Te Unimax'y faktycznie ludzie chwalą, aczkolwiek nie obeszło się bez wpadek - modele z lampą UV już wycofali z powodu problemów ze szczelnością. Faktycznie natomiast słyszałem wiele dobrych opinii o modelach bez UV.

Goral - miałem na myśli dokładnie to co napisałem. Sama cyrkulacja wody bez żadnych filtrów podżwirowych wystarczy do samofiltracji biologicznej w akwarium.
    Nie należy tylko mylić tego z filtracją mechaniczną - baardzo wielu akwarystów uważa że krystaliczna woda w akwarium może być wynikiem skutecznej filtracji mechanicznej. Z tego powodu prześcigają się w zapychaniu filtrów włókninami itp. co i tak średnio pomaga w nowych akwariach. Krystalicznie czysta woda jest przede wszystkim wynikiem równowagi biologicznej w akwarium i oczywiście filtracja ma w tym swój udział, ale filtracja biologiczna. Równowagę można osiągnąć w nie-przerybionym akwarium gdzie odpady dostarczane przez ryby są na bieżąco zagospodarowywane przez mikrofaunę zbiornika (pisząc na skróty).

Co do Twoich planów zarybienia akwarium, to jeśli chciałbyś wszystko zrobić od początku prawidłowo, to koniecznie musiałbyś uruchomić zbiornik kwarantannowy. Ramirezy to piękne rybki, ale mogą mieć trudność "dogadać" się z paletkami - znam z autopsji. Jednak możesz spróbować je połączyć już w kwarantannie i spokojnie doprowadzić do tego żeby wszystkie jadły Ci z ręki, po czym razem zarybić całością akwarium docelowe. To dobrze że zaplanowałeś mniejszą ilość paletek - to zaprocentuje w akwarium tej wielkości.

Odpowiedz

Musisz się zalogować, aby móc pisać.