Powrot do paletek po 15 latach
(8 wpisów) (4 głosy)
Na poczatku chcialbym serdecznie pozdrowic wszystkich uczestnikow forum. Jak sugeruje tytul,powracam do tych pieknych ryb po 15 latach. Wtedy mieszkajac jeszcze w Polsce ponioslem kleske(nie moglem zapanowac w pelni nad wartosciami wody) teraz technika poszla do przodu,wiec wierze ze bedzie inaczej. Zakupilem juz akwarium(160x70x70 784l) i teraz pierwsze pytanie-jaki filtr,albo lepiej filtry?
Witam Goral
Ja osobiscie preferuje filtry wewnetrzne ale poczekajmy na Kube on w tym temacie ostro siedzi na pewno cos doradzi.
pozdr.
Napewno filtry wewnetrzne najiepiej usuwaja wszelkiego rodzaju zabrudzenia,ale zabieraja duzo przestrzeni,myslalem o fitrze kubelkowym ktory obslugiwal by sprawy glownie biologiczne, w miejszym stopniu mechaniczne. A dodatkowo zamontowal bym filtr wewnetrzny,aie mniejszy tylko do usuwania zanieczyszczen a przy okazji jeszcze by troche wode dotlenial. Co sadzisz o tej idei?
Zajrzyj tutaj."Utrzymanie NO2 i NO3 na odpowiednim poziomie". Ale moim Guru jest Wujek Dyrektor.Zaczekaj na Kubę.
Witam i zgory dziekuje za te cenne a przede wszystkim praktyczne rady. Nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem z tym podlozem,zamierzam wysypac podloze zwirowe,najpierw grubszy potem cienszy rosliny i korzenie. Nie chodzi Ci chyba o filtr drenazowy-denny, bo takie akwarium 380l mialem w Gdyni(na dole siatka z plastiku do ktorej zamocowane byly trzy rury,przez ktore wydostawalo sie powietrze,na ta siatke naturalnie wysypany byl piasek,tym sposobem dno sluzylo za filtr) Ale nie o to chyba Ci chodzi? Docelowo w tym moim dekoracyjnym akwarium chcialbym miec 10 palet,8 ramirezek i troche neonek,mysle ze to nie jest przesada. Co do wody to wiem narazie tylko tyle ze mam tutaj o wiele mieksza niz Gdyni
Powodzenia Jarek
Nie jestem żadnym guru
Jak dla kogo. Dzięki Twoim spostrzeżeniom moje ryby zaczynają inaczej wyglądać.
Nikt oprócz Ciebie tak się nie upierał,że coś im dolega.To, że dzisiaj mam taką,ą nie inną wiedzę na temat pasożytów jelitowych ryb to Twoja zasługa.Dobra już spuść powietrze bo się uniesiesz.
Co do filtrów - ja preferuję zewnętrzne (mam miejsce). Parę dni temu wymieniłem Tetra Ex na UNIMAX profesjonal
FZKN 500. Niebo, a ziemia-bezszumowy, wydajność regulowana dwie turbiny pobór mocy w normie, żadnych zaworów(wszystko w głowicy) i jeszcze kilka zalet.Co z eksploatacją okaże się w praniu.
Musisz się zalogować, aby móc pisać.