Dziury w głowie dyskowca

(73 wpisy) (5 głosów)
  • Rozpoczęty 4 miesiące temu, autor: roh
  • Ostatnia odpowiedź, której autorem jest roh
  • 2 Użytkowników obserwuje ten wątek
  1. roh
    Uczestnik

Mam opory przed odpowiedzią (brak zdecydowania). Co Ty byś zrobił w takiej sytuacji? Błąd literowy czy wytrzymują?

Napisano 3 miesiące temu #
  2. Roh
    Ja ciagne do konca. Mozesz opisac objawy po ktorych przerwales kuracje ?

pozdr.

3. roh
    Uczestnik

Trzy ryby martwe,pozostałe bardzo blade i okropnie poobdzierane o dno i poobijane o szyby( ataki paniki). Nie jedzą (niektóre bardzo słabo). Woda- gh=6; kh=2; ph=6,5-6,2; no2=01-02; no3=20-40 temp 33-34. Myślę że wątroba przestała tolerować lek. Spróbuję poprawić temperaturą-myślę,że za tydzień. w tym czasie poobserwuję odchody. w rybach martwych nie znalazłem nic szczególnego. Trochę pierwotniaka w śluzie. Skrzela czyste. Szkoda,że padł mi sprzęt fotograficzny. Jutro będzie.Dzisiaj podałem im doniczkowca( mikroskopowo nic) z metro. Zjadły dość szybko, ale drugie karmienie sercem już gorzej. Wieczorem wsypałem trochę granulatu nasączonego- jedzą słabo ale jedzą. Właśnie byłem sprawdzić -zebrały wszystko.

4. Roh
    Takie sa czasem efekty kuracji w zbiorniku z podlozem ! Diabel jeden wie co sie moze do wody wtedy dostac.

pozdr.

5. roh
    Uczestnik

Wiem, ale mam tylko jedno puste- czeka na lokatorów z Brazylii.Nie do ruszenia. w Wodzie pojawił się pewnie siarkowodór(martwe żyjątka denne) bo na amoniak za kwaśno.

6. Podawanie silnych dawek leków w zbiorniku z podłożem = trucie ryb jak w banku.

7. Gajowa
    Uczestnik

Ok 2 lata temu robiłam ta 10 dniową kurację wg Twojego przepisu Adaśko i żadna ryba nam nie padła. Dawka była 2 gr metro na 100 l wody + sól 200 gr/100 l w akwarium higienicznym.

Co do zdjęcia Romana z "ziarenkami kawy", to na mysiarze Adamn napisał, że to jajo rotatori
    http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=9009.0
    Zastanawia mnie tylko jedno; jak jajo może być większe od dorosłego osobnika?

8. roh
    Uczestnik

Basiu to są z dużą dozą prawdopodobieństwa rotatorie Zobacz wyżej martwe wrotki, żywe wyglądają i żerują identycznie jak na filmie AdamaN. Na szkle nakrywkowym padają po około 10-15 minutach.

9. Basiu to są z dużą dozą prawdopodobieństwa rotatorie

Nie byłbym taki pewien. Setki razy oglądałem jaja wrotków we wszelkich fazach rozwoju włącznie z momentem wyklucia się osobnika i nie mam podstaw do łączenia tego z "kawą". Kawa jest zawsze taka sama, potrafi występować w znacznych ilościach. To by znaczyło że w jednym miejscu znajduje się na raz kilkadziesiąt jaj w identycznej fazie rozwoju. Kto je złożył - Godzilla? Ile jaj naraz może złożyć wrotek? Jaja wrotków występują mniej więcej pojedynczo, rozsiane tu i tam ponieważ nie mogą być składane w dużej ilości.
    Mogę się mylić, ale nie łączyłbym kawy z wrotkami.

10. roh
    Uczestnik

Gwoli uzupełnienia. w odchodach moich ryb re ziarenka występowały po kilka szt w jednym miejscu(3-5), a żywych osobników znajdowałem kilkanaście. Żeby nie było -nie naciskam, że to wrotki, ale nic nie mogę dopasować, a oglądam po kilkadziesiąt zdjęć różnych potworów w necie.
    ZDROWIA
    ps
    widzę że forum nabiera rozmachu.I co jest z naszym moderatorem

11. Ja juz gdzies te kawe widzialem i nawet wiedzialem co to jest... Niestety starosc nie radosc. Musze uruchomic starego kompa i pogrzebac w historii IE. Moze to odnajde.

pozdr.

12. roh
    Uczestnik

Niestety starosc nie radosc

.
    Staruszek?!?!?. dożyj moich lat i polataj po rusztowaniu na 10 piętro żeby sprawdzić co ludzie zrobili i czy kierownik mówi prawdę to pogadamy.Ja już czasami zapominam ile lat przeżyłem. Ale poszperaj. Zawsze lepiej umrzeć mądrzejszym.

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, aby móc pisać.