Dostałem małe paletki
(25 wpisów) (5 głosów)
Witam,dostalem 7szt malych paletek/1,5 miesiaca-okolo 1cm/od znajomego hodowcy.Powiedzial,ze po odsadzeniu ich od rodzicow,zaczal podmieniac im wode na kranowke,poniewaz chce je sprzedawac do wspolnych zbiornikow i nie tylko "paletkowcom".Jestem akwarysta od 50 lat/z przerwami/,ale nigdy nie mialem paletek.Moj zbiornik ma 350l,oswietlenie 4x57W,filter wewnetrzny,grzalka z termostatem,podloze-drobny zwirek,roslin dosc duzo i roznych,ale bez przesady,korzenie,skalki,woda - kranowka.Dodatkowy napowietrzacz-brzeczek.Zarybienie to:5 duzych skalarow,6 malych,4 duze teczanki czerwone,5 tetra kongo-duze,2 gurami-duze,5 mieczykow -doze,5 glonojadow-duze,4 bocje wspaniale -duze,9 bocji pregowanych-male/chodzi o slimaki/,no i teraz te 7szt malutkich paletek.Mam je od dwoch tygodni-w/g mnie rosna w oczach.Karma to zywe dafnie,rozwielitk,mrozonki oraz suchy pokarm witaminowany.Moje pytanie brzmi,o ile ktos bedzie mi mogl doradzic- czy te paletki maja szanse zycia w takim zbiorniku i tej wodzie?Poki co,plywaja w grupie ale nie sa zbyt bojazliwe i duzo jedza.Prosze o opinie.Dziekuje.Hirek48
Hirek
Z tym skladem ryb IMO bedzie ciezko. Jakie masz parametry wody ?
pozdr.
Witam Deptak, moja woda to kranowka.posiadam test Tetra 6in1,pomiary sa na:NO3,NO2,GH,KH,pH,Cl 2.Wszystkie parametry sa w normie.Jakich ryb moge sie ewentualnie pozbyc? i dlaczego?Szczerze- wzialem paletki z ciekawosci,ale nie jestem przekonany/jeszcze/,czy chcialbym zrezygnowac z innych ryb na rzecz samych paletek.Pozdrawiam.Hirek
Witam Deptak,w uzupelnieniu mojej wody,moja odpowiedz byla nie precyzyjan.Otoz ;NO3-50,NO2-0,GH-0d,KH-6d,pH-7,2,Cl 2-0.Moja ciekawosc brzmi-czy jest prawda /co mowil moj znajomy hodowca/,ze tak male paletki moga sie przystosowac do mojej wody?Reszte pytan-jak wyzej.Dziekuje za informacje,pozdrawiam,Hirek
Hirek
Jak nie chcesz zasyfic sobie zbiornika to karm duza iloscia zywej dafni
Dafnie kupujesz czy sam polawiasz ?
pozdr.
Kuba,Deptak --dafnie lowie z malych,parkowych sadzawek w ktorych nie ma ryb,dodaje suchy pokarm witaminizowany.Zima musze karmic mrozonkami plus witaminy.Odnosnie utozmaicenia paletek--niestety moj znajomy hodowca ma tylko jeden rodzaj paletek/czerwone/.Jezeli chodzi o ilosc --oczywiscie bedzie selekcja,poniwaz wiem z doswiadczenia,ze nie wszystkie ryby/tego samego rodzju/rowno rosna,bo to nie jest sztuczny stwor.Mam tylko jeden problem --- do tej pory bylem przyzwyczajony do zbiornika towarzyskiego z roznego rodzaju rybami.Nie bardzo moge sobie wyobrazic w takim zbiorniku tylko 6 paletek,to bedzie bardzo pusto i ubogo wygladalo.Co na ten temat sadzicie?Oczywiscie mysle o trzymaniu tylko duzych,wyrosnietych okazach.Pozdrawiam,Hirek. Chcialbym dodac,ze mam /mysle/duzy,dobry filter,poniewaz jak do tej pory nie mialem problemow z brudem na dnie.Filter h-60 cmx20x20,w srodku dwa osobne wklady skladajace sie z gabek,pojemnikow z jakimis kamyczkami,wkladami weglowymi oraz specjalna wykladzina/a'la szmatka/.Wszystko to czyszcze i wymieniam raz na tyzdien.Filter wewnetrzny,jest wmontowany w zbiornik/taki kupilem/ firmy JUWEL.Pozdrawiam,Hirek
Taki filtr czyści się raz na pół roku lub rzadziej(biologia)pod warunkiem,że na rurze ssącej zamontujesz gąbkę(w miarę rzadką-prefiltr)Czyszczenie i wymiana mediów raz w tygodniu w filtrze zewnętrznym to czyste barbarzyństwo. Mimo najlepszych filtrów podłoże jest zawsze zaszlamowane-rusz je ręką to zobaczysz,ale tam też żyją pożyteczne bakterie.To forum jak widzisz dopiero się rozwija, ale "pobiegaj" po innych tematach-znajdziesz masę ciekawych informacji.
Pozdrawiam
PS
Prezesie luknijcie na ostatnie filmiki w "dziurach w głowie..."-W wolnej chwili oczywiście
Kuba,Deptak-przepraszam za zaracanie glowy moimi paletkami.Po doglebnych i wnikliwych konsultancjach,doszedlem do wniosku,ze nie jestem jeszcze gotowy na chodowle paletek.Robie selekcje wsrod moich rybek,zostawiam paletki i....niech sie dzieje co chce.Wlacze sie do forym za jakies dwa miesiace.Serdecznie dziekuje za rady,pozdrawiam,Hirek
Robie selekcje wsrod moich rybek,zostawiam paletki i....niech sie dzieje co chce
No, to jest uważam dobry pomysł. Znacznie lepszy niż nadgorliwość.. A skoro akwarystyką się parasz kawał czasu, to myślę że masz 90% szans powodzenia. Oby tylko dyski jadły.
Musisz się zalogować, aby móc pisać.