Dostałem małe paletki

(25 wpisów) (5 głosów)
  • Rozpoczęty 3 miesiące temu, autor: hirek48
  • Ostatnia odpowiedź, której autorem jest hirek48
  • 2 Użytkowników obserwuje ten wątek
  1. hirek48
    Uczestnik

Witam,dostalem 7szt malych paletek/1,5 miesiaca-okolo 1cm/od znajomego hodowcy.Powiedzial,ze po odsadzeniu ich od rodzicow,zaczal podmieniac im wode na kranowke,poniewaz chce je sprzedawac do wspolnych zbiornikow i nie tylko "paletkowcom".Jestem akwarysta od 50 lat/z przerwami/,ale nigdy nie mialem paletek.Moj zbiornik ma 350l,oswietlenie 4x57W,filter wewnetrzny,grzalka z termostatem,podloze-drobny zwirek,roslin dosc duzo i roznych,ale bez przesady,korzenie,skalki,woda - kranowka.Dodatkowy napowietrzacz-brzeczek.Zarybienie to:5 duzych skalarow,6 malych,4 duze teczanki czerwone,5 tetra kongo-duze,2 gurami-duze,5 mieczykow -doze,5 glonojadow-duze,4 bocje wspaniale -duze,9 bocji pregowanych-male/chodzi o slimaki/,no i teraz te 7szt malutkich paletek.Mam je od dwoch tygodni-w/g mnie rosna w oczach.Karma to zywe dafnie,rozwielitk,mrozonki oraz suchy pokarm witaminowany.Moje pytanie brzmi,o ile ktos bedzie mi mogl doradzic- czy te paletki maja szanse zycia w takim zbiorniku i tej wodzie?Poki co,plywaja w grupie ale nie sa zbyt bojazliwe i duzo jedza.Prosze o opinie.Dziekuje.Hirek48

Napisano 3 miesiące temu #
  2. Hirek

Z tym skladem ryb IMO bedzie ciezko. Jakie masz parametry wody ?

pozdr.

3. hirek48
    Uczestnik

Witam Deptak, moja woda to kranowka.posiadam test Tetra 6in1,pomiary sa na:NO3,NO2,GH,KH,pH,Cl 2.Wszystkie parametry sa w normie.Jakich ryb moge sie ewentualnie pozbyc? i dlaczego?Szczerze- wzialem paletki z ciekawosci,ale nie jestem przekonany/jeszcze/,czy chcialbym zrezygnowac z innych ryb na rzecz samych paletek.Pozdrawiam.Hirek

4. hirek48
    Uczestnik

Witam Deptak,w uzupelnieniu mojej wody,moja odpowiedz byla nie precyzyjan.Otoz ;NO3-50,NO2-0,GH-0d,KH-6d,pH-7,2,Cl 2-0.Moja ciekawosc brzmi-czy jest prawda /co mowil moj znajomy hodowca/,ze tak male paletki moga sie przystosowac do mojej wody?Reszte pytan-jak wyzej.Dziekuje za informacje,pozdrawiam,Hirek

5. Hirek

Hodowca z grubsza miał rację. Paletki to piękne i ciekawe ryby, więc jeśli o nie zadbasz to na pewno nie pożałujesz.
    Z mojej strony mogę napisać, że powinieneś być teraz przygotowany na pogorszenie jakości wody ponieważ skoro Twoje maluchy jedzą, to trzeba je karmić do oporu. Będą rosły i brudziły. Już teraz przygotuj się do częstszych podmian wody.

Wytypuj ryby do usunięcia - im większe i więcej, tym lepiej. 7 Paletek w takim akwarium jak Twoje to dużo, a nawet za dużo ale na razie nie trzeba panikować. Trzeba tylko z wyprzedzeniem się przygotować na niezbędne ruchy - podmiany wody, redukcja obsady. Na pierwszy ogień proponuję mieczyki, gurami i tetry.

Twoje akwarium nazwałbym tradycyjnym zbiornikiem towarzyskim - ok . Z tym że teraz trzeba sobie zdać sprawę, że te Twoje 7 paletek już bardzo niedługo bedą w stanie zasr.. akwarium 5x skuteczniej niż cała dotychczasowa obsada. I na to się trzeba przygotować - ot cały sekret. Z paletkami wszystko trzeba robić zawczasu..

Coś tam jeszcze z parametrami wody mi nie pasuje - chyba pomyliłeś GH z KH. No i skoro masz NO3 50ppm, to już niedługo może być 150ppm przy zachowaniu dotychczasowej częstotliwości podmian .
  6. hirek48
    Uczestnik

Witam,Wujek-Dyrektor, Dzieki za rade,rozumiem,ze moje maluchy maja szanse przezycia w tej wodzie tzn.mozna jednak przyzwyczajac male paletki do twardej wody tzw.kranowki.Dotychczas podmienialem 60 l raz na tydzien.Nastepny problem to nie jest czesciowe likwidowanie duzych ryb/innych/,lecz podmiane czesci paletek na inne--poniewaz te sa z tej samej rodziny--czerwone--a chcialbym miec rozne.Nastepny problem--docelowo ,ile mode miec paletek i skalarow razem?Mysle o 3-4 parach skalarow/mam bardzo ladne ,mlode,czarne/ oraz 3-4 parach paletek.Moja jeszcze jedna prosba-pytanie.Do jakiej wielkosci/cm- miesiecy/moge nabyc inne paletki,zeby byly w stanie sie zaaklimatyzowac u mnie?Pozdrawiam,Hirek

Wujek-Dyrektor.Zapomnialem dopowiedziec,ze znam tylko jednego hodowce paletek/czerwone/.W sklepach sa tylko sprowadzane z Singapuru lub Hong-Kongu,rowniez Izrael.Tam maja w kranach czy bajorkach naturalnie miekka wode.Czy z takich paletek cos bedzie w moim zbiorniku? Mieszkam w Londynie,stad ten Singapur,a tutaj nie ma parcia na akwarystyke.Pozdrawiam,Hirek

[scaliłem posty - Admin]
  7. Heh, zapomniałem się podpisać - jestem Kuba.

Hirek, żeby była jasność - to co wykonałeś nie było że tak powiem zbyt typowym postępowaniem z paletkami. Miałeś szczęście że ryby się zaaklimatyzowały, w dużej części dlatego że są bardzo młode.
    Co do pytania o ilość ryb, to możesz mieć w takim akwarium 5-6 paletek i kilku czyścicieli - to wszystko. To co planujesz ze skalarami to zdecydowanie za dużo, chyba że planujesz model typu stadko szczurków (modne na Youtube), ale nawet paletki karły nie wyzbywają się typowych dla gatunku wymagań.
    Oczywiście pomysł dołożenia teraz kilku sztuk innych odmian barwnych jest jak najbardziej dobry, jednak trzebaby żeby te ryby były z tego samego źródła. Jeśli do ryb wyhodowanych na miejscu dołożysz jakieś azjatki z importu i wpuścisz bezpośrednio do swojego zbiornika to możesz mieć (nawet duże)problemy. nie chodzi o samą wodę, ale o kwestie ogólnie pojętej flory bakteryjnej.
    Myślę że co do źródła ew. dodatkowych ryb najlepiej mógłby Ci doradzić właśnie hodowca od którego masz swoje paletki.
    Jeśli miałbyś możliwość dokupienia teraz kilku sztuk w podobnym wieku z tego samego źródła, to byłby to najlepszy sposób na powiększenie stada, z zamiarem późniejszej selekcji. Takie młode dość łatwo się aklimatyzują, jednak trzeba pamiętać że ich wykarmienie wymaga podawania ogromnych ilości pokarmu, a to ciężko znoszą zbiorniki z podłożem.

Kuba
  8. Hirek
    Jak nie chcesz zasyfic sobie zbiornika to karm duza iloscia zywej dafni Dafnie kupujesz czy sam polawiasz ?

pozdr.

9. hirek48
    Uczestnik

Kuba,Deptak --dafnie lowie z malych,parkowych sadzawek w ktorych nie ma ryb,dodaje suchy pokarm witaminizowany.Zima musze karmic mrozonkami plus witaminy.Odnosnie utozmaicenia paletek--niestety moj znajomy hodowca ma tylko jeden rodzaj paletek/czerwone/.Jezeli chodzi o ilosc --oczywiscie bedzie selekcja,poniwaz wiem z doswiadczenia,ze nie wszystkie ryby/tego samego rodzju/rowno rosna,bo to nie jest sztuczny stwor.Mam tylko jeden problem --- do tej pory bylem przyzwyczajony do zbiornika towarzyskiego z roznego rodzaju rybami.Nie bardzo moge sobie wyobrazic w takim zbiorniku tylko 6 paletek,to bedzie bardzo pusto i ubogo wygladalo.Co na ten temat sadzicie?Oczywiscie mysle o trzymaniu tylko duzych,wyrosnietych okazach.Pozdrawiam,Hirek. Chcialbym dodac,ze mam /mysle/duzy,dobry filter,poniewaz jak do tej pory nie mialem problemow z brudem na dnie.Filter h-60 cmx20x20,w srodku dwa osobne wklady skladajace sie z gabek,pojemnikow z jakimis kamyczkami,wkladami weglowymi oraz specjalna wykladzina/a'la szmatka/.Wszystko to czyszcze i wymieniam raz na tyzdien.Filter wewnetrzny,jest wmontowany w zbiornik/taki kupilem/ firmy JUWEL.Pozdrawiam,Hirek

10. roh
    Uczestnik

Taki filtr czyści się raz na pół roku lub rzadziej(biologia)pod warunkiem,że na rurze ssącej zamontujesz gąbkę(w miarę rzadką-prefiltr)Czyszczenie i wymiana mediów raz w tygodniu w filtrze zewnętrznym to czyste barbarzyństwo. Mimo najlepszych filtrów podłoże jest zawsze zaszlamowane-rusz je ręką to zobaczysz,ale tam też żyją pożyteczne bakterie.To forum jak widzisz dopiero się rozwija, ale "pobiegaj" po innych tematach-znajdziesz masę ciekawych informacji.
    Pozdrawiam
    PS
    Prezesie luknijcie na ostatnie filmiki w "dziurach w głowie..."-W wolnej chwili oczywiście

11. hirek48
    Uczestnik

Kuba,Deptak-przepraszam za zaracanie glowy moimi paletkami.Po doglebnych i wnikliwych konsultancjach,doszedlem do wniosku,ze nie jestem jeszcze gotowy na chodowle paletek.Robie selekcje wsrod moich rybek,zostawiam paletki i....niech sie dzieje co chce.Wlacze sie do forym za jakies dwa miesiace.Serdecznie dziekuje za rady,pozdrawiam,Hirek

12. Robie selekcje wsrod moich rybek,zostawiam paletki i....niech sie dzieje co chce

No, to jest uważam dobry pomysł. Znacznie lepszy niż nadgorliwość.. A skoro akwarystyką się parasz kawał czasu, to myślę że masz 90% szans powodzenia. Oby tylko dyski jadły.

Napisano 2 miesiące temu #

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, aby móc pisać.